Close-up detail van zachtroze pleisterhemdje (Plaster camisole) op licht door Jeanne de Bie, beeldende kunst over gezondheid, genezing en gewond zijn.
Hemdje van pleister (Plaster camisole) liggend op tafel met lichtbak als installatie door Jeanne de Bie, kunst over gezondheid, genezing en gewond zijn.

Pleisterhemdje. Plaster camisole.

Dit werk is ontstaan uit een beschouwing over de pleister. Het leidde tot een ontdekkingsreis naar de betekenis en inhoud èn naar de pleister als metafoor. Het is ook een ode aan deze beschermer van onze wonden.

Een pleister plaatst zich tussen wond en wereld. Het houdt indringers van buiten tegen en beschermt de buitenwereld tegen de wond.

Een pleister kan ook verstikken, de weg naar genezing blokkeren. Ze kan natuurlijke processen versterken of verstoren.

Ze kent een geschiedenis en een ontwikkeling: vroeger was het een blad met geneeskrachtige sappen, een papje van klei. Later bestonden ze uit lapjes stof met mengsels van hars, gom en olie en geneeskrachtige kruiden.

Bij “vier je wonden”, wordt de pleister gebruikt als hèt nieuwe fashion-item. Blauwe plekken en wonden hoeven niet meer verborgen te worden, maar worden gevierd, als bewijs dat je de confrontatie aangegaan bent. Beschadigingen mogen gezien worden, ook de niet zichtbare. In de ruimste zin is de pleister ook een product geworden.

 Hemdje gemaakt van pleisters op rood licht, beeldende kunst door Jeanne de Bie over genezing, gezondheid, gewond zijn en geneeskrachtige kruiden.
 Pleisterhemdje (Plaster camisole) van boven op lichtblauw, conceptuele kunst door Jeanne de Bie over genezing, gezondheid en gewond zijn. Vier je wonden.
Hemdje gemaakt van pleisters op blauw licht, beeldende kunst door Jeanne de Bie over genezing, gezondheid en gewond zijn. Vier je wonden.